ایمنی و زیست محیط

تامين ايمني و حفاظت فني و بهداشت كار در كارگاه ها يكي از مطالبات بحق كارگران در طول تاريخ  بوده است كه بعد از انقلاب صنعتي و تحولات سياسي و اقتصادي در ادوار گذشته و جايگزيني حكومت هاي استبدادي با حكومت هاي قانون و بويژه بعد از تاسيس سازمان بين المللي كار و حساسيت بيشتر افكار عمومي به حوادث شغلي به يكي از اصول اساسي حقوق بنيادين كار در جهان تبديل گرديده است.

امروزه دولت ها با تصويب استاندارد، آيين نامه و  دستورالعمل-هاي حفاظت فني و نظارت بر حسن اجراي اين مقررات به دنبال تقليل حوادث تلخ شغلي  و كاهش اثرات زيان بار اقتصادي و اجتماعي اين گروه از حوادث مي باشند.
در قانون كار جمهوري اسلامي يك فصل كامل (فصل چهارم) به امر حفاظت فني و بهداشت كار اختصاص دارد و در ماده 85 لازم اجرا بودن مصوبات شوراي عالي حفاظت فني و در ماده 86 تركيب اعضاي شوراي عالي حفاظت فني مشخص گرديده است. در همين ماده مسئوليت تهيه موازين و آيين نامه هاي حفاظت فني به عهده اين شورا محول گرديده است و در بند دال ماده 96 همين فصل اداره كل بازرسي كار موظف به تنظيم مقررات و ميزان هاي حفاظت فني و بهداشت كار مناسب با تحولات و پيشرفت هاي تكنولوژيك گرديده است. در همين راستا؛ اداره كل بازرسي كار(دبيرخانه شوراي عالي حفاظت فني) با مشاركت همه دست اندرکاران از جمله کارشناسان مرکز تحقيقات و تعليمات حفاظت فني و بهداشت کار، اساتيد دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي كشور، صاحبنظران و متخصصين، انجمن هاي علمي و صنفي مرتبط و پيشنهادات کارشناسي بازرسان کار ادارات کل اجرايي سراسر کشور، با رعايت اصل سه جانبه گرايي و بر اساس استانداردهاي ملي و شناخته شده جهان و مطابق دانش و فنآوري روز در کميته هاي عمومي و تخصصي؛ آيين نامه ها و دستورالعمل هاي حفاظت فني را تدوين و بازنگري مي نمايد كه بعد از تصويب در شوراي عالي حفاظت فني و تاييد و توشيح وزيرمحترم تعاون، كار ورفاه اجتماعي در روزنامه رسمي كشور منتشر  مي گردد. اين مقررات پس از درج در روزنامه رسمي؛ پس از 15 روز لازم الاجرا بوده و قابليت طرح در مراجع قضايي را خواهند داشت.
شايان ذكر است شوراي عالي حفاظت فني از سال 1338 تا قبل از دولت نهم جمعا 21 مورد آيين نامه و دستورالعمل را تدوين نمود که اين مهم در طول خدمت دولت نهم و دهم به بالغ بر 40 آيين نامه حفاظتي و دستورالعمل رسيد.
صیانت از نیروی انسانی ومنابع مادی کشور و ايمن سازي كارگاه هاي كشور يكي از اهداف راهبردي وزارت متبوع است كه در بند 22 استراتژي ها اين وزارتخانه با عنوان "توسعه فرهنگ ايمني و شرايط كار مناسب" به آن تاكيد گرديده است. اميد است اين مهم با مشاركت همه كارگران عزيز و كارفرمايان محترم  با رعايت مقررات حفاظت فني و بهداشت كار بيش از پيش ميسر شود.